PostHeaderIcon 17 mei gratis studie-ochtend Epigenetica

Wie mogen we verwelkomen in Meppel?

Beste allemaal,

Onze ambassadeur, Ben Daeter, biedt een buitenkansje.Ter gelegenheid van de lancering van zijn boek “Optimale kansen voor ieder kind” organiseren PCBO Meppel en uitgeverij 248media de studieochtend “Epigenetica in het onderwijs”. Ik hoop jullie daar te mogen ontmoeten!

Datum: Dinsdag 17 mei 2016

Aanvang: 10.30 uur

Locatie: CBS Het Kompas | Zuiderlaan 197c | 7944 EE Meppel

Kosten: Gratis. Ontvangst koffie/thee

Na afloop gelegenheid om een gesigneerd exemplaar te kopen.

Voor deze studiedag vragen wij je om vooraf aan te melden via info@248media.nl.

Programma van de studieochtend:

10.00 uur Ontvangst koffie/thee

10.30 uur Aanvang boekpresentatie en overhandiging van het boek

11.00 uur De lezing tot circa 12.00 uur.

Tijdens de lezing worden naar aanleiding van het boek talrijke thema’s aangeroerd, zoals:

– Aandacht voor de grote man achter de epigenetica: Bruce Lipton

– Toepassingsgebieden epigenetica

– Doel en opzet van het boek hierover

– Taak van de epigenetica

– Begrip van de epigenetica vanuit de menselijke cel

– Het in kaart brengen van alle menselijke genen: het Human Genoom Project

– We zijn niet bepaald door onze genen: kritiek op het genetisch determinisme

– Hoe ook gedachten en gevoelens genen kunnen beïnvloeden

– Epigenetica en zwangerschap en geboorte

– Ouders als epigenetische ingenieurs

– De epigenetische sociale cyclus

– Epigenetica en opvoeding (zwarte pedagogiek)

– Negatieve werking van stress

– Spiegelneuronen (een nieuwe visie op autisme)

– Epigenetica en onderwijs

– Fixed en growth mindset en epigenetica

– Meervoudige intelligentie en epigenetica

– Vanuit epigenetica een andere visie op onderwijs voor hoogbegaafden op lange termijn (Fins onderwijs).

Over het boek
Epigenetica is een nieuwe richting in de wetenschap die heeft aangetoond dat we ook met gedachten onze genen kunnen beïnvloeden. Wij worden niet alleen bepaald door onze genen, maar kunnen die ook sturen, zodat we ons leven voor een groot gedeelte zelf in de hand kunnen hebben. Dit gegeven mogen en kunnen we overdragen en toepassen in opvoeding, onderwijs en allerlei vormen van hulpverlening. Te veel nog wordt gedacht en gehandeld vanuit de opvatting dat ons leven voor een groot gedeelte door onveranderlijke genetische gegevens vastligt.

Wie zich voorbereidt op en zich verdiept in zijn of haar taken, zal zich, ook vanwege onze veranderde en steeds veranderende samenleving, zo breed mogelijk willen oriënteren en er niet voor schuwen zich in het belang van hen die aan hun zorg en begeleiding zijn toevertrouwd, zich te verdiepen in de nieuwste opvattingen, ook die vanuit de epigenetica.

Nationaal en internationaal is er nog geen boek verschenen over de diepgaande invloeden van de epigenetica. Deze publicatie kan dan ook in een behoefte voorzien van iedereen die zijn taken zo goed mogelijk wil blijven vervullen.

Daarom is dit boek voor iedereen – ouders, leerkrachten en hulp- verleners – een belangrijke bijdrage om tot dergelijke noodzakelijke hernieuwde inzichten te komen.

Optimale kansen voor ieder kind beperkt zich tot de drie belangrijkste milieus van het kind: de invloed van de moeder vóór de geboorte van het kind, de opvoeding en het onderwijs. Centraal staat de vraag hoe vanuit de nieuwste inzichten het kind in die milieus optimale kansen geboden kunnen worden.

Over de auteur
Drs. Ben Daeter is in vele sectoren van het onderwijs werkzaam geweest en heeft verschillen tussen leerlingen van nabij meegemaakt. Hij heeft een jarenlange studie verricht in de epigenetica en zich de vraag gesteld hoe epigenetische opvattingen van betekenis kunnen zijn voor opvoeding, onderwijs en hulpverlening. De resultaten van deze studie hebben in dit boek gestalte gekregen.


Comments are closed.