Archive for januari, 2016

PostHeaderIcon Boekentip sociaal emotionele ontwikkeling

Boekentip voor ouders en leerkrachten: ben je er aan toe om jouw kinderen/ leerlingen enkele stappen te laten zetten op sociaal emotioneel gebied? Lees dan: De 7 eigenschappen van Happy Kids! Scholen kunnen via het CPS ook nog een posterset bestellen aan de hand van dit boek voor gebruik in de klas. De gewoonten zijn:
– Wees pro-actief
– Begin met het einddoel voor ogen
– Belangrijke zaken eerst
– Denk win-win
– Eerst begrijpen dan begrepen worden
– Creëer synergie
– Houd de zaag scherp

Per gewoonte wordt het gedrag dat er bij hoort beschreven. Bij pro-actief zijn hoort bijvoorbeeld:
– Ik neem initiatief en verantwoordelijkheid
– Ik bereid me voor
– Ik kan zelf kiezen wat ik doe
– Ik kan kiezen hoe ik me voel
– Ik zorg ervoor dat ik onthoud wat ik moet doen.
Mooie bespreekpunten dus!
http://www.bol.com/…/de-zeven-eigenschapp…/1001004006538734/

PostHeaderIcon Winnaar training op maat bekendgemaakt door ambassadeur Ben Daeter

Jawel! Onze ambassadeur, Ben Daeter, heeft zich gebogen over de reacties van scholen om in aanmerking te komen voor een gratis training op maat. Hierbij zijn reactie:

Het was buitengewoon moeilijk om een winnaar aan te wijzen voor de training op maat van de Nationale Plusklas. Ik zou het alle drie de scholen zo graag gunnen. Waar let je op als je toch moet beslissen?
Mij sprak de bescheidenheid van de school in Almere erg aan: ‘Lijkt mij heel leuk, maar wij zijn met onze klas nog niet zo ver, denk ik’. sBij basisschool Polstok dacht ik onmiddellijk: wat fijn dat men daar een plusgroep gestart is, waarbij vooral een onderzoekende houding en creatief denken gestimuleerd
worden. Wat geweldig!
Bij de twee onderwijsgemeenschappen (5 scholen) zijn ze al met een plusgroep gestart. Fantastisch toch! Men zou daar graag alle leerkrachten van deze scholen een training willen laten volgen. Prima toch! Moet ik me bij een beslissing over het toekennen van een training laten leiden door die genoemde bescheidenheid of dat men graag alle leerlingen wil stimuleren tot een
onderzoekende houding en een creatief denken of door de wens om een groot aantal leerkrachten zo’n training te geven (waar dus heel veel leerlingen mee gebaat kunnen zijn)?
Ja, ik ga nu maar door de knieën en kies er voor dat zoveel mogelijk leerlingen indirect van zo’n training profijt kunnen hebben en waarbij een onderzoekende houding en creatief denken bevorderd gaan worden. Daarom roep ik Plusgroep OG Zwem en Plusgroep OG de Tweesprong tot de winnaar uit!

Ben Daeter, ambassadeur van de Nationale Plusklas.

Van harte gefeliciteerd Plusgroep OG Zwem en Plusgroep OG de Tweesprong! Sturen jullie even een pb-tje met contactgegevens? Dan kunnen we een afspraak maken om de training vorm te gaan geven.

Voor de overige scholen: heel veel succes met al jullie goede initiatieven! PB ons gerust als we iets voor jullie kunnen betekenen!

PostHeaderIcon Ouderpluim

Beste allemaal, namens de Nationale Plusklas: een gezond, relaxt en leerzaam 2016 toegewenst! En om ouders en leerlingen daar een beetje bij te helpen, hebben we een nieuw initiatief ontwikkeld! De ouderpluim! Zit uw kind op een school waar veel aandacht is voor (hoog)begaafdheid en beveelt u deze school van harte aan aan andere ouders? Stuur dan een pb met de naam van de school en de vestigingsplaats. Wij nemen dan contact met de school op en zullen deze school toestemming vragen de naam op onze website te vermelden onder de noemer Ouderpluim! Zo is het voor andere ouders met (hoog)begaafde kinderen makkelijker een school te vinden die aansluit bij de onderwijsbehoeften van hun kind! Wij hopen op veel pluimen. Uiteraard is het daarna aan de betreffende school om te besluiten zich tot keurmerkschool te ontwikkelen!